Ultima ora

Constanţa. Comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind reţinerea unul plutonier major pentru trafic de influenţă

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: 

 
Procurori ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus, la data de 12 august 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului VIŞAN COSTEL GABRIEL sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de trafic de influenţă.

În cursul zilei de astăzi, 13 august 2015, inculpatul urmează a fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Militar Bucureşti.
În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
La data de 9 iulie 2015, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost sesizat printr-un denunţ cu privire la faptul că inculpatul Vişan Costel Gabriel (plt. adj. în cadrul unei unităţi de învăţământ superior din Constanţa) i-a pretins denunţătorului diverse sume de bani pentru a interveni pe lângă persoane care îl pot ajuta să promoveze examene sau concursuri, organizate de diferite unităţi de învăţământ din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

În acest context, în perioada 2009 – 2015, inculpatul i-a creat convingerea denunţătorului că are influenţă asupra persoanelor din cadrul comisiei de admitere la unitatea de învăţământ superior din Constanţa, respectiv asupra persoanelor din comisiile de recrutare a soldaţilor gradaţi profesionişti şi/ sau subofiţerilor, sens în care a pretins şi primit sume de bani ce variază între 300 şi 1000 de euro, pentru a-i facilita accesul şi promovarea în cariera militară.

            În cursul zilei de ieri, 12 august 2015, inculpatul a fost surprins în flagrant în municipiul Constanţa, fiind găsită suma de 360 de lei reprezentând cea de-a doua tranşă din suma de 1360 lei, pretinsă iniţial denunţătorului.
            Ulterior, a fost efectuată o percheziţie domiciliară la locuinţa inculpatului (pe care o deţinea fără forme legale în Constanţa), unde au fost identificate şi ridicate probe utile  cauzei.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Postat: 13 august 2015


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.