Ultima ora

Freedom Day 2015. Google omagiază Ziua Libertăţii 2015. Cu un Doodle nou

Astăzi, 27 aprilie, Google omagiază Freedom Day 2015. În acest sens celebrul motor de căutare
şi-a schimbat Doodle-ul.

Potrivit portalului lapunkt.ro, pe 27 aprilie 1994, Africa de Sud organiza primele alegeri democratice multirasiale. Se încheia, paşnic şi spectaculos, un capitol de guvernare şi de represiune întemeiat pe ideea perversă şi inumană a segregării rasiale. Mai mult decât un scrutin obişnuit, ziua de 27 aprilie marca unul dintre cele mai importante episoade ale tranziţiei către democraţie, tranziţie ce debuta cu eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela şi culmina cu adoptarea Constituţiei republicii, în 1996.
Alegerea de către Africa de Sud a datei de 27 aprilie ca “Zi a Libertăţii” este un omagiu adus acestui proces laborios şi delicat de edificare al democraţiei multirasiale. Moştenirea sud- africană este de regăsit în tentativa de a grefa, pe acelaşi trunchi de evoluţie politică, preocuparea pentru memoria suferinţei şi atenţia la aranjamentele constituţionale destinate să dureze. “ Ziua Libertăţii “ este legată, prin semnificaţia ei, de ambele dimensiuni. Prin evitarea scenariului unui război care să opună rasele locuind acest teritoriu, Africa de Sud a infirmat prejudecata conform căreia trecutul traumatic al unei naţiuni este menit, inevitabil, să îi modeleze viitorul. O simplă comparaţie cu Zimbabwe, acolo unde tirania lui Robert Mugabe a răpit libertatea şi prosperitatea unui popor, este de natură să probeze înţelepciunea opţiunii sud- africane. Negocierea şi constituţionalismul au fost preferate confruntării, în vreme ce reconcilierea s-a clădit pe căutarea adevărului.

“ Ziua Libertăţii “ celebrată de Africa de Sud este şi ocazia de a reflecta la potenţialul de unitate şi de coeziune civică pe care îl cuprinde o lege fundamentală. Tranziţia negociată din Africa de Sud a mizat, de la început, pe codificarea unor valori non-negociabile şi universale, acordând fiinţei umane demnitatea refuzată de ordinea segregării rasiale. Alegerile din 27 aprilie 1994 au fost precedate de ratificarea unei constituţii interimare, ce înlătura întregul sistem juridic şi politic al “apartheid”-ului. La temelia succesului tranziţiei democratice se situează acordul dintre foştii inamici, acord facilitat de înţelegerea centralităţii libertăţii şi egalităţii constituţionale. O instituţie precum Curtea Constituţională a Africii de Sud este expresia acestui elan de regenerare instituţional şi etic.
Sursa text: www.lapunkt.ro

Postat: 27 aprilie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.