Ultima ora

Revista presei. Vocea Constanţei -Tătarii din Crimeea versus tătarii din Dobrogea în perioada 1943-1944

Încă de la sfârşitul anului 1942 şi primele luni ale anului 1943, pe frontul de Răsărit balanţa tindea să se încline în favoarea Puterilor Aliate. În acest context, optimismul şi încrederea din sânul nucleului tătarilor din România care luptau pentru constituirea unui stat naţional independent în Crimeea începea, treptat, să dispară, scrie voceaconstantei.ro.

Dintr-un document al Serviciului Special de Informaţii, datat 2 martie 1943 şi intitulat Agitaţie în sânul populaţiei turco-tătare din Dobrogea aflăm că „În rândurile populaţiei turco-tătare din Dobrogea a fost lansată de către agenţi necunoscuţi versiunea după care guvernul Reichului a adresat Turciei cererea ultimativă de a-şi preciza atitudinea, consecinţa fiind că Turcia va intra în război alături de anglo-americani şi că în faţa acestei situaţii, guvernul român pregăteşte internarea în lagăr a tuturor turco-tătarilor. Sub impresia acestei versiuni populaţia turco-tătară din Dobrogea a început să se agite şi să manifeste îngrijorare în ce priveşte viitorul lor regim, pe care agenţii îl dau ca sigur şi foarte apropiat. Informaţie serioasă”.
În legătură cu acest document, Inspectoratul Regional de Poliţie Constanţa avea să raporteze că „din investigaţiunile întreprinse în legătură cu cele semnalate prin nota S.S.I. (nr. 160.175 – n.ns.), s-a constatat că într-adevăr au circulat diferite zvonuri cu privire la intrarea Turciei în război şi consecinţele care vor decurge din acest fapt.

Materialul integral pe voceaconstantei.ro.


Postat: 6 iunie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.