Ultima ora

Vocea Constanţei: Identitatea armânească promovată prin dans. Ansamblul Iholu duce tradiția peste generații

Fetele ca niște prințese și băieții care zboară. Așa îi știe lumea pe cei 18 de membri ai Ansamblului de Dansuri Armânești Iholu, un grup de tineri voioși, plini de viață și motivați să ducă mai departe tradiția pe care au moștenit-o de la părinții și bunicii lor, scrie Vocea Constanţei.


Chiar dacă au vieţile lor, job-urile lor în diverse domenii de activitate, au ales să arate și celorlalți membri ai comunității armâne, dar nu numai, că identitatea neamului lor nu piere.
Considerați de mulți tradiționaliști, armânii sau machedonii, cum sunt cunoscuți, sunt oameni care, deși s-au integrat perfect în spațiul românesc și s-au adaptat traiului pe tărâmurile carpato-danubiano-pontice, își doresc ca valorile lor să se păstreze, să dăinuie în timp, să fie reprezentate și duse mai departe de copiii lor. Sunt exemplul unui popor care ține cu dinții să-și păstreze tradiția. Dovadă sunt demersurile de ani buni pe care le fac spre a fi recunoscuți ca și minoritate, nu doar ca un dialect al limbii române. Chiar și în aceste timpuri, în permanentă schimbare, tinerii, cei care vor duce mai departe tradițiile armânești, merg încă la serate, ascultă muzică specifică, chiar dacă nu o mai dansează atât de mult și bine. O identitate nu se pierde atâta timp cât le va curge prin vene sânge de armân, atâta timp cât se vor simți parte integrantă a unui grup special, este de părere Mirela Goga, cea care coordonează cel mai vechi ansamblu de dansuri specific armânești din Constanța, Ansamblul Iholu. Mirela însăși este parte a acestuia încă de la înființare.
Materialul integral pe voceaconstantei.ro.


Postat: 8 august 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.