Ultima ora

Sinaxar 8 august 2015. Mii de români poartă numele sfinţilor pomeniţi azi de ortodocşi

Sfantul Emilian Marturisitorul, Episcopul Cizicului


Emilian, marturisitorul lui Hristos, a trait pe vremea imparatiei lui Leon Armeanul, luptatorul impotriva icoanelor, si fiind el episcop al Cizicului, de multe ori a fost silit sa se lepede de inchinarea cinstitelor si sfintelor icoane, dar nu s-a supus, ci petrecea neclintit intru ispravile Sfintilor Parinti. Pentru aceea a suferit multe chinuri si surghiunii de la eretici si pe toate le rabda cu bucurie, avand nadejdea ca pentru necazurile cele vremelnice va dobandi bunatatile cele vesnice. Si astfel, prin grele patimiri si prin rele chinuri fiind stramtorat, a adormit intru Domnul in surghiun si s-a incoronat cu cununa marturisirii.

Sfantul Miron, Episcopul Cretei

Sfantul Miron s-a nascut si a crescut in insula Creta. La inceputul vietii sale a luat femeie si lucra pamantul, mancandu-si painea sa din sudoarea fetei sale si hranind si pe altii; pentru ca din roadele care ii cresteau impartea saracilor, si astfel ostenelile lui erau binecuvantate de Dumnezeu, caci, pe cat dadea el din roade, pe atat ele se inmulteau, si era milostiv mai mult decat ceilalti oameni. Odata a gasit in aria sa pe niste talhari furand, care isi umplusera sacii de grau si nu puteau sa-i ridice de pe pamant. Iar el, in loc sa-i bata sau sa le faca vreun rau, le-a ridicat sarcinile, le-a pus pe umerii acelora cu mainile sale si le-a poruncit sa nu spuna la nimeni lucrul acela.
Pentru o viata imbunatatita ca aceasta a fost pus preot al sfintei biserici a lui Dumnezeu si invata popoarele sfanta buna credinta si le intarea spre nevointele cele mucenicesti, fiind atunci prigonire a paganului imparat Deciu. Iar dupa moartea lui Deciu si dupa incetarea prigonirii, a fost ridicat la scaunul episcopiei. Si cinstea pomenirile sfintilor mucenici care au patimit pentru Hristos in vremea prigonirii, si facea multe minuni si puteri.
El a oprit curgerea unui rau; caci raul umflandu-se, si un barbat slavit, anume Triton, avand mare nevoie sa treaca raul, sfantul episcop a oprit repejunea raului si nu l-a lasat sa curga pana ce acel barbat, trecand dincolo, s-a intors iarasi inapoi. Iar dupa ce s-a intors acela, Sfantul Miron a trimis toiagul sau, poruncind raului ca iarasi sa curga in calea sa. Si ajungand trimisii, cand au tulburat apa cu toiagul sfantului, spunandu-i ei porunca arhiereului, indata a curs raul cu mare pornire si s-a indreptat in curgerea sa ca mai inainte. Acest mare placut al lui Dumnezeu a facut si alte minuni ca acestea si petrecand toata viata lui cu iubire de Dumnezeu si cu cuviosie, s-a mutat la Domnul, avand varsta de 100 de ani. 
 
Sursa: Calendar Ortodox 
 


Postat: 8 august 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.