
Potrivit
wikipedia pescarul este o persoană care se ocupă cu pescuitul și
uneori cu conservarea peștelui. Conform FAO, în lume există
aproximativ 38 milioane de pescari comercianți și de subzistență.
Pescuitul este
activitatea de a prinde cu ajutorul unor instrumente speciale diverse
varietăți de pește sau alte vietăți acvatice.
Pescuitul mai poate fi
considerat ca o extracție a organismelor acvatice, din mediul în
care au crescut, cu diverse scopuri, precum alimentare, recreere
(pescuit sportiv), ornamentare (captura speciilor ornamentale) sau
țeluri industriale.
Prezentare generală
Conform unor estimări,
anual se pescuiesc circa 100 de milioane de tone metrice de pește
iar peste 75% din stocurile de pește sunt exploatate sau au fost
deja distruse.[2] În anul 2008, un raport elaborat de Banca Mondială
arăta că, în 1992, industria de pescuit marin producea cca. 85 de
milioane tone de pește anual; cu peste un deceniu mai târziu, în
2004, cantitatea rămăsese aproximativ aceeași.[3]
Pescuitul
recreativ/sportiv
Departe de pescuitul
„tradițional”, pe care mulți îl percep ca pe o formă de
procurare a hranei sau ca pe un bătrân plictisit ce fixează o
plută nemișcată, așteptând ore în șir să tragă peștele,
pescuitul sportiv este un mod de viață, un mod extrem de eficient
de relaxare.
În zilele noastre,
există tendința de a despărți cele două concepte
(recreativ/sportiv) interpretate de legislația din domeniu din
România ca tot unitar, în pescuit recreativ - practicat de masa
mare a pescarilor amatori - și pescuit sportiv, adică numai
pescuitul de competiție.
Sursa text şi foto:
wikipedia.org
Postat:
27 iunie 2015
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu