Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa cercetează 6 persoane (3 bărbaţi şi 3 femei), cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani, reprezentanţi ai trei societăţi comerciale din Hârşova, judeţul Constanţa.
Pe numele acestora a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, a unor infracţiuni din sfera proprietăţii intelectuale şi concurenţei neloiale, toate din domeniul jocurilor de noroc de tip slot machine.
În fapt, cele 6 persoane sunt bănuite că, la sediul celor 3 societăţi comerciale, ar fi copiat, fără acordul titularului, programe de joc de noroc de tip „Hot Spot” şi „Gaminator”, care aparţin unei companii din Austria, iar ulterior, ar fi implementat programele pe plăci de joc, pe care le-ar fi folosit în sălile de jocuri de noroc.
Ulterior, aceştia ar fi comercializat aparatele în toată ţara, unde ar fi fost folosite de diverşi organizatori de jocuri de noroc, o parte din acestea fiind utilizate şi de cele trei societăţi din Hârşova în propriile săli, în judeţele Constanţa şi Ialomiţa.
În urma cercetărilor, poliţiştii au ridicat 189 de astfel aparate electronice de jocuri de noroc, care au fost expertizate, concluzionându-se că erau contrafăcute.
Din cercetări a reieşit că, în timp ce un aparat original costă în jur de 12.000 de euro, aparatele contrafăcute ar fi fost vândute de firmele din Hârşova cu aproximativ 3.000 de euro.
În această manieră, administratorul celor 3 societăţi comerciale ar fi produs, comercializat şi exploatat în propriile săli de jocuri de noroc 1.800 de aparate electronice contrafăcute, cauzând un prejudiciu aproximativ 5.000.000 de euro.
De asemenea, administratorul societăţilor comerciale este bănuit că nu ar fi evidenţiat în documentele financiar-contabile toate veniturile realizate din vânzarea acestor aparate, cauzând un prejudiciu bugetului de stat de 202.400 de lei, care a fost recuperat în totalitate.
Faţă de cei 6 s-a pus în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, contrafacerea unei mărci, punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu una protejată, concurenţă neloială, oferirea, distribuirea, deţinerea ori depozitarea sau transportul de mărfuri-pirat, promovarea de mărfuri-pirat, reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator.
În cauză, poliţiştii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor şi al Biroului Român de Metrologie Legală.
Postat:
28
august 2015
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu