Ultima ora

Musulmanii din România celebrează sărbătoarea Mevlid Kandili, sau Noaptea naşterii Profetului Muhammed




Evenimentul marcat în a 12- a noapte din luna Rebiul Evvel a calendarului islamic, este prima dintre cele cinci nopţi luminate pentru musulmani, care de altfel sunt denumite Kandili (Mevlid Kandili - nașterea profetului Muhammed - 02 ianuarie 2015, Regaip Kandili – Noaptea conceperii Profetului - 23 mai 2014, Miraç Kandili – Ridicarea la Cer a Profetului Muhammed - 25 aprilie 2015, Berat Kandili – Noaptea Iertării păcatelor - 01 iunie 2015, și Kadir Gecesi – Noaptea Revelării Coranului către Profetul Muhammed, 13 iulie 2015).
Nopțile sfinte din calendarul musulman au primit denumirea Kandil (Luminate), în timpul Sultanului Selim al II-lea (sec. XVI) când acesta a statuat iluminarea minaretelor moscheilor cu lumânări pentru a vesti credincioșilor caracterul sfânt al acestora. Deoarece acest calendar este calculat în raport cu mișcarea de revoluție a Lunii în jurul Pământului datele de celebrare a nopților de Kandil diferă, anual.
Referindu-se la acest eveniment, Muftiul Iusuf Muurat (foto), Șeful Cultului Musulman din România, a declarat că Noaptea naşterii Profetului Muhammed este o sărbătoare importantă pentru toţi musulmanii din Romania şi va fi celebrată prin slujbe religioase la toate lăcaşele de cult, în Municipiul Constanţa urmând a fi organizat un serviciu religios public, vineri, la Geamia Kumluk, începând cu ora 14,24, iar seara de la ora 20,00 in parcul Operei din Mun. Constanta corul de ilahi-uri al Muftiatului Cultului Musulman din Romania-Dobruca ilahi korosu, va sustine un concert de (muzica religioasa islamica)-ilahi-uri. Cu acest prilej, urez tuturor musulmanilor din România Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun, rememorând totodată versetul 21 din Coran - Surat Al-Ahzab care referindu-se la Profet, amintește: Aţi avut voi în Trimisul lui Allah o pildă frumoasă, pentru cel care nădăjduieşte în Allah şi în Ziua de Apoi şi îl pomeneşte pe Allah mereu!”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.