Ultima ora

A murit  Ward Swingle – fondatorul faimosului grup Swingle Singers

Potrivit unui anunţ postat ieri de theguardian.com, a murit, la vârsta de 87 de ani Ward Lamar Swingle, născut la 21sept 1927, în Mobile, Alabama.
Potrivt radioromaniacultural.ro, cariera muzicianului american a fost marcată, esenţial,  de  înfiinţarea faimosului grup care îi poartă numele: The Swingle Singers!
Dragostea lui Ward Swingle  pentru jazz s-a manifestat din tinereţe. În liceu a cântat într-un big band apoi a absolvit Conservatorul din  Cincinnati. S-a mutat la Paris pentru a studia cu pianistul Walter Gieseking. În acelaşi timp debutează şi cariera sa a capella.
Primul ansamblu, Les Doubles Six, a avut un oarecare succes însă Ward îl părăseşte în favoarea ansamblului The Swingle Singerspe care îl înfiinţează în 1962,  care a introdus un tip nou de cânt- scat – grefat pe repertoriu muzicii clasice.
Deşi s-a retras din grup în anul 1984, Swingle a rămas dedicat şi legat de membrii ansamblului  The Swingles, susţinându-i şi sfătuindu-i până în ultimele sale momente. S-a întors  în SUA în 1984; în 1994 a revenit, împreună cu soţia, în Franţa.Ward Swingle şi-a petrecut ultimii 20 de ani ai vieţii compunând, dirijând şi  scriind la autobiografia intitulată Swingle Singing(1997), care dezvăluie tehnicile din spatele carierei sale de cântăreţ,dirijor şi compozitor-aranjor.
În anul 2004, Ward Swingle  a fost numit  “Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres” de către Guvernul Franţei.
Sursa foto: theguardian.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.