Ultima ora

Se împlinesc 20 de ani de la scufundarea la digul de larg al Portului Constanța a navelor Paris și You Xiu




În seara zilei de 4 ianuarie 1995, acum 20 de ani, două nave străine, Paris (pavilion Malta) şi You Xiu (pavilion Hong Kong), s-au scufundat lângă digul de Nord al Portului Constanţa. Marea şi-a luat tributul: 54 de marinari, 27 de chinezi, 23 de filipinezi, trei greci şi un bulgar. 


„A fost cel mai mare accident naval din istoria portului constănţean, dar, în acelaşi timp, şi o mare încercare profesională pentru autorităţile portuare locale, soldată, din păcate, cu un eşec. 

A fost un accident nefericit, care a dovedit ca stihiile dezlănţuite ale naturii - valuri de 8-10 metri, ninsoare abundenţă şi viscolită, vânt de peste 30 metri/ secunda, întuneric, temperatură scăzută -, coroborate cu indecizia şi incompetenţa unor comandanţi de nave, dar şi dotarea precară a celor care trebuiau să îndeplinească misiunile de căutare şi salvare, au dus la o cumplita tragedie, în care au murit 54 de oameni şi au fost pierdute total şi definitiv două vrachiere de câte 26.000 tdw", spunea, într-un interviu acordat ZIUA de Constanţa în 2008, jurnalistul Constantin Cumpănă, co-autor al cărţii „Naufragiul navelor Paris şi You Xiu, cel mai mare accident naval din istoria Portului Constanţa".
Sursa: ziua de constanta.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.