Ultima ora

Este zi de sărbătoare la Grupul de Elicoptere al Statului Major al Forţelor Navale. Un as al pilotajului îşi aniversează ziua de naştere



Astăzi este ziua de naştere a comandorului Tudorel Duţă, comandantul Grupului de Elicoptere Tuzla.
Potrivit paginii oficiale navy.ro, Tudorel Duţă s-a născut la data de 29 ianuarie 1961.

A absolvit Liceul Militar "Dimitrie Cantemir", în anul 1980, apoi Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie "Aurel Vlaicu", în anul 1984, obţinând brevetul de pilot de elicoptere. Şi-a perfecţionat pregătirea de profesională, absolvind Academia de Înalte Studii Militare, Facultatea interarme în anul 1995, promoţia 100.
La începutul carierei a îndeplinit funcţii specifice în Regimentul 59 Elicoptere Tuzla: pilot, pilot şef, comandant de patrulă, navigator al escadrilei şi şef al cercetării şi cu războiul electronic în statul major.
Experienţa sa operaţională şi de comandă a fost marcată în continuare prin îndeplinirea următoarelor funcţii: comandantul Escadrilei 1 din Grupul 59 Elicoptere, instructor cu tragerile şi lupta aeriană la aceiaşi unitate, şef al Informaţiilor în statul major al Bazei 57 Aeriană şi ulterior comandantul Escadrilei 591 din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Şi-a desăvârşit pregătirea prin absolvirea unor cursuri de perfecţionare, în ţară şi străinătate: curs de comandant de patrulă şi instructor de zbor, curs de limba franceză, curs de limba engleză, curs de securitate aeriană la Institutul Francez de Securitate Aeriană – IFSA şi curs intensiv de elaborare a actelor normative specifice, doctrinelor şi manualelor militare.
A participat, în ţară şi străinătate, la numeroase exerciţii şi operaţii: "Cooperative Partner ‘98", "Cooperative Key 2000", "SAREX 2005", "LITORAL ’08, ‘11", "VECTORUL ’08, ’09, ’10, ‘11", "COOPERATIVE LION 2009", "ROUSOFEX 2010", "SUMMER STORME PHIBLEX ‘11", "JACKAL STONE 2011", "DIOPEX ‘11", "CPX BICAZ ‘11", "SUMMER STORME ‘12", "ATALANTA ‘12", "BSRF ‘13"
A absolvit în anul 2002 Şcoala de război, din Paris, Franţa, promoţia a 9-a.
În anul 2003 a fost avansat la gradul de comandor şi mutat în Statul Major al Forţelor Aeriene unde a îndeplinit următoarele funcţii: ofiţer 1 în secţia metodica instruirii în zbor, ofiţer 1 în secţia navigaţie şi management spaţiu aerian şi şef secţie doctrină şi standarde.
În anul 2005 a fost chemat să se ocupe nemijlocit de programul de dotare cu elicoptere pentru fregate, fiind mutat în Statul Major al Forţelor Navale unde a îndeplinit funcţia de şef Centru de conducere a aviaţiei şi ulterior, începând cu anul 2010, de locţiitor pentru zbor al şefului de stat major al Comandamentului Flotei. A fost responsabil pentru recepţia, testarea şi omologarea elicopterelor achiziţionate sau modernizate, pentru înfiinţarea şi operaţionalizarea structurilor de aviaţie din Forţele Navale, pentru instrucţia în zbor şi operaţionalizarea echipajelor, ambarcarea elicopterelor la bordul fregatelor şi executarea misiunilor specifice.
Din octombrie 2013 este împuternicit la comanda Grupului de Elicoptere din Flotila 56 Fregate.
Este pilot clasa 1, instructor de zbor, pilot de încercare, cu peste 2700 ore de zbor. Prin activitatea sa şi-a adus contribuţia la dezvoltarea aeronauticii militare române, în principal prin înfiinţarea şi dezvoltarea aviaţiei ambarcate.
Este expert în " managementul sistememelor de securitate aeriană".
A fost decorat cu Ordinului "Virtutea Maritimă", Semnul onorific "În serviciul patriei" pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate, Emblema de onoare a Forţelor Navale, Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de cavaler, Emblema de onoare a Armatei României, The common Security and Defence Policy Service Medal – UE.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.