Ultima ora

Radu Mazăre apare în Dosarul Toni greblă. Stenograme din referatul DNA



Toni Greblă este acuzat, în dosarul în care se cere aviz pentru arestarea și trimiterea sa în
judecată, şi de constituirea unui grup infracţional organizat, în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Potrivit referatului procurorilor DNA, începând cu luna august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri BÎRCINĂ ION (persoană apropiată relaţional), cetăţeanul turc COREKCI SEVKET, cetăţeanul moldovean VICTOR DOLGHI şi CONSTANTIN BARTOLOMEU SĂVOIU, cunoscut ca „Generalul".

"Cele cinci persoane menţionate au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană", spun procurorii.

În acest sens, procurorii redau, în referat, mai multe mărturii, între numele care apar în document regăsindu-se şi cel al primarului de Constanţa, Radu Mazăre.

Fragmente din referatul procurorilor:

"Membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. Aceştia, în perioada 2014 – 2015, au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal; falsul vizând destinaţia reală a mărfurilor"

"Declaraţia din 22.01.2015 a suspectului SĂVOIU BARTOLOMEU-CONSTANTIN, din care rezultă că, în luna august 2014, judecătorul TONI GREBLĂ, cunoscând că este o personalitate, cu multe cunoştinţe în domeniul internaţional, l-a rugat să-l însoţească pe BÎRCINĂ ION, în calitate de om de afaceri, la o expoziţie de franciză la Istanbul, motivaţia lui TONI GREBLĂ fiind aceea că BÎRCINĂ ION (zis „DAN") şi însoţitorul său turc, SEVKET COREKCI, nu vorbesc engleza foarte bine.
Interesul lui BÎRCINĂ ION şi a însoţitorului său era acela ca, prin personalitatea sa (SĂVOIU BARTOLOMEU-CONSTANTIN), să faciliteze contacte comerciale la nivel înalt pentru export de energie din România în Turcia.
Suspectul a mai arătat că TONI GREBLĂ l-a rugat, la începutul anului 2014, să găsească o bancă puternică, care să finanţeze o societate care are probleme de lichidităţi şi care are ca obiect de activitate creşterea struţilor pentru vânzarea la marile lanţuri de magazine, fiind vorba de societatea lui DENIS SURAKI, un apropiat al senatorului / judecătorului"

"Declaraţia din 22.01.2015 a inculpatului DOLGHI VICTOR, din care rezultă acesta este asociat cu PRUNDIANU MIHAI şi CHETRAR VLADISLAV la firma S.C. BLUE ENERGIE S.R.L., având obiect principal de activitate construcţia de microhidrocentrale (până la acest moment societatea neîncheind niciun contract).
În fapt, societatea a închiriat spaţiul de la ICPE ELECTROCOND TECHNOLOGIES S.A.

Inculpatul a arătat că l-a cunoscut pe TONI GREBLĂ în urmă cu 2-3 ani, PRUNDIANU MIHAI fiind cel care i-a făcut cunoştinţă. (...)

Inculpatul a arătat că l-a cunoscut pe SURAKI tot prin intermediul lui TONI GREBLĂ, care i l-a prezentat ca fiind patronul unei firme de struţi, spunându-i că, dacă are ceva produse de vânat, el poate procesa la ferma sa din jud. Giurgiu.

Inculpatul a arătat, de asemenea, că s-a întâlnit, prin august – septembrie 2014, cu TONI GREBLĂ în Republica Macedonia (din fosta Iugoslavie) şi, de asemenea, s-au deplasat împreună în Grecia pentru 2-3 ore. Inculpatul a arătat că TONI GREBLĂ se afla în interes de serviciu în Republica Macedonia la un seminar organizat pe linia sa de judecător de Curte Constituţională.

La întrebarea procurorului, respectiv „Vreodată, în vreo împrejurare, aţi discutat cu TONI GEBLĂ sau cu BÎRCINĂ ION despre embargoul impus de Federaţia Rusă statelor Uniunii Europene ca răspuns la sancţiunilor instituite de aceasta?", inculpatul a arătat: „Refuz să răspund, nu ţin minte."

"În declaraţia din 29.01.2015, suspectul TONI GREBLĂ a arătat că, îm urmă cu aproximativ un an, BÎRCINĂ ION i-a spus întâmplător că el vrea să înceapă o afacere cu carne sau produse din carne, intenţionând să închirieze un abator / carmangerie undeva în Transilvania. În vara – toamna anului 2014, BÎRCINĂ ION i-a cerut să-l însoţească la Istanbul la o expoziţie motivând că, dacă se duce singur, nu face o impresie bună.

TONI GREBLĂ l-a refuzat din considerente ce ţineau de activitatea la Curtea Constituţională, din discuţiile cu ION BÎRCINĂ reieşind că l-ar putea însoţi generalul SĂVOIU BARTOLOMEU-CONSTANTIN, lucru care s-a şi întâmplat.
După trei săptămâni, generalul SĂVOIU, cu care s-a întâlnit întâmplător, i-a lăudat finul, fără însă a-i da detalii cu privire la programul avut la Istanbul."

"Declaraţia din 02.02.015 a martorului SECIU OCTAVIAN – LUCHIAN (fost lucrător la Corpului de Control al Primului – Ministru şi respectiv inspector general la TRANSELECTRICA), din care rezultă că, în datele 25 şi 26.11.2011, pre vremea când ocupa funcţia de inspector general la TRANSELECTRICA, sub mandatul lui HORIA HĂHĂIANU, s-a întâlnit cu BÎRCINĂ ION, cu TONI GREBLĂ şi ulterior cu RADU MAZĂRE (ultima întâlnire având loc în 26.11.2011 la hotelul Oxford din Mamaia).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.