Ultima ora

Sinaxar 28 februarie: Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman din Dobrogea


Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman din Dobrogea pe 28 februarie. In anii bisecti, acestia sunt praznuiti la datad e 29 februarie.


Parintele Ioan Casian s-a nascut in anul 365 in Dobrogea, provincie cunoscuta si sub numele de Scitia Mica. Dat fiind faptul ca provenea dintr-o familie instarita, acesta a putut urma scolile timpului. Totusi, din dorinta sa arzatoare de desavarsire duhovniceasca, acesta renunta sa ia parte la atractiile mai putin crestine si decide sa paraseasca meleagurile natale si sa calatoreasca impreuna cu bunul sau prieten Gherman la Locurile Sfinte. Un fapt mai putin cunoscut, Gherman nu era de fapt fratele lui de sange sau prin nastere, ci frate in duh.
Biserica Ortodoxa il revendica pe Sfantul Ioan Casian in ciuda faptului ca acesta a trait departe de patria sa. De asemenea, biserica l-a pus la loc de cinste atat pentru originea sa daco-romana, cat si pentru mostenirea sa spirituala si culturala. Mai mult decat atat, Sfantul Ioan Casian este cunoscut in intreaga lume crestin-ortodoxa sub numele de Casian Romanul.
Sfantul Cuvios Gherman din Dobrogea, nascut pe pamantul Scitiei Mici, a fost discipol al Sfantului Apostol Andrei, calatorind la Locurile Sfinte din Siria, Palestina si Egipt. Mai tarziu, acesta s-a intors in Dobrogea, reusind sa reinnoiasca viata monahala din regiune. In scrierile Sfantului Ioan Casian acesta este numit „Sfantul Parinte Gherman”, iar activitatea sa este descrisa in detaliu. Se mentioneaza faptul ca a oferit din intelepciunea si din bogatia darurilor inimile credinciosilor sau a celora care Il cautau pe Dumnezeu si desavarsirea crestina. Acestia sunt amintiti si iubiti de catre crestinii ortodocsi pentru intarirea vietii monahale in intreaga lume crestina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.