Ultima ora

Memoriu de protest la Consulatul General al Federaţiei Ruse la Constanţa. Cine l-a depus şi de ce


La un an de la anexarea Crimeei, Asociţia M10 Constanţa a depus ieri, 21 martie, un memoriu de protest la sediul Consulatului General al Federaţiei Ruse la Constanţa, precum şi un mesaj de solidaritate cu minoritatea tătară, la sediul Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România.

Iată conţinutul integral al ambelor documente

Către
Consulatul General al Federației Ruse la Constanța
Domnului Consul General
Vladimir Volkov
Excelența voastră,

Astăzi, 21 martie 2015, se împlinește un an de la legiferarea, de către autoritățile de la Moscova, a unui grav abuz - anexarea Crimeei de către Federația Rusă.
Pe 21 martie 2014, în pofida protestelor UE, G7, OSCE, NATO și ONU, precum și a prevederilor Memorandumului de la Budapesta din anul 1994, Consiliul Federației Ruse a adoptat acordul „interstatal” cu privire la primirea Republicii Crimeea în Federația Rusă iar președintele Vladimir Putin a semnat legea de ratificare a acordului de alipire a Crimeei, precum și legea constituțională federală cu privire la procedura de integrare a Crimeei și Sevastopolului în Federația Rusă.

În urmă cu un an, întreaga lume a privit stupefiată cum autoritățile ruse au încercat să îmbrace într-o formă legală, cu o profundă notă de festivism, violarea granițelor unui stat suveran și anexarea unei părți din cadrul acestuia. Numai că, abuzul a fost, este și va rămâne un abuz.

Constatăm cu tristețe și îngrijorare că, în secolul XXI, când pacea, armonia și buna înțelegere între state reprezintă cheia evoluției pozitive a omenirii, mai există abordări ce țin fie de perioada domniei lui Petru cel Mare, fie de cea a regimului comunist sovietic expansionist.

Excelența voastră,

Vremea țarului Petru cel Mare a trecut, Testamentul său este doar un document de studiat în cartea de istorie și nu de aplicat în prezent, perioada comunistă trezește doar amintiri triste. Prezentul trebuie să fie al păcii, al libertății, al bunei înțelegeri între oameni, al respectului și colaborării între state, indiferent de mărimea și de importanța acestora.
Astăzi, pe 21 martie 2015, vă reamintim că în urmă cu un an de zile, ceea ce președintele Vladimir Putin considera că este o întoarcere a acasă (a Crimeei), noi, M10 Constanța, alături de peste 100 de state care au adoptat Rezoluția 68/262 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, considerăm și astăzi că este un abuz grav, o violare a integrității teritoriale a Ucrainei, o anexare nelegitimă, precum și un atentat la pacea și stabilitatea în spațiul european și, de ce nu, al întregii omeniri.
Pe această cale, ne exprimăm sincera speranță ca Federația Rusă să înțeleagă că nu forța și războiul sunt soluțiile pentru o lume bună și pașnică, ci buna înțelegere și pacea.

Către
Uniunea Democrată a Turco-Tătarilor Musulmani din România

Domnului Președinte

Gelil Eserghep

Stimate domnule președinte,

Marcăm astăzi scurgerea unui an de zile de la așa-zisa legalizare a abuzului anexării Crimeei de către Federația Rusă, prin ratificarea acordului „interstatal” cu privire la primirea Republicii Crimeea în Federația Rusă de către Consiliul Federației Ruse și semnarea legii de ratificare a acordului de alipire a Crimeei, precum și a legii constituționale federale cu privire la procedura de integrare a Crimeei și Sevastopolului în Federația Rusă de către președintele Vladimir Putin, toate acestea în pofida protestelor energice ale UE, G7, OSCE, NATO și ONU.
Suntem conștienți că întrega populație băștinașă, alcătuită în majoritate din ruși și ucraineni, a trecut prin momente delicate odată cu trecerea de la suveranitatea și guvernarea ucraineană, la cea rusă, însă, foarte probabil, prin momente mult mai sensibile a trecut și trece comunitatea tătară, care reprezintă aproximativ 12% din totalul populației regiunii.
În contextul unei istorii seculare tumultuoase, fapt coroborat cu schimbarea bruscă și abuzivă a suveranității și guvernării, Asociația M10 Constanța se declară preocupată de soarta minorității tătare din Crimeea, precum și de potențialele tendințe de rusificare a acesteia.
În virtutea modelului de conviețuire interetnică din Dobrogea, astăzi, la un de la ratificarea abuzivă și nelegitimă a anexării Crimeei de către Federația Rusă, M10 Constanța este solidară cu minoritatea tătară din Crimeea și susține Uniunea Democrată a Turco-Tătarilor Musulmani din România în toate acțiunile ce vizează conservarea identității, culturii și tradițiilor tătarilor din fostul Hanat al Crimeei.

Mihai Petre
Președinte - Asociația M10 Constanța 21 martie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.