Ultima ora

27 iunie 2015-Ziua internaţională a Pescarului. Ce este pescuitul şi de când ne ocupăm de el

Astăzi, 27 iunie, este Ziua Internaţionala a Pescarului care a a fost instituita, în 1984, la Conferinta Internaţionala pentru Reglementare şi Dezvoltarea a Pescuitului de la Roma.

Potrivit wikipedia pescarul este o persoană care se ocupă cu pescuitul și uneori cu conservarea peștelui. Conform FAO, în lume există aproximativ 38 milioane de pescari comercianți și de subzistență.
Pescuitul este activitatea de a prinde cu ajutorul unor instrumente speciale diverse varietăți de pește sau alte vietăți acvatice.
Pescuitul mai poate fi considerat ca o extracție a organismelor acvatice, din mediul în care au crescut, cu diverse scopuri, precum alimentare, recreere (pescuit sportiv), ornamentare (captura speciilor ornamentale) sau țeluri industriale.

Prezentare generală

Conform unor estimări, anual se pescuiesc circa 100 de milioane de tone metrice de pește iar peste 75% din stocurile de pește sunt exploatate sau au fost deja distruse.[2] În anul 2008, un raport elaborat de Banca Mondială arăta că, în 1992, industria de pescuit marin producea cca. 85 de milioane tone de pește anual; cu peste un deceniu mai târziu, în 2004, cantitatea rămăsese aproximativ aceeași.[3]
Pescuitul recreativ/sportiv
Departe de pescuitul „tradițional”, pe care mulți îl percep ca pe o formă de procurare a hranei sau ca pe un bătrân plictisit ce fixează o plută nemișcată, așteptând ore în șir să tragă peștele, pescuitul sportiv este un mod de viață, un mod extrem de eficient de relaxare.

În zilele noastre, există tendința de a despărți cele două concepte (recreativ/sportiv) interpretate de legislația din domeniu din România ca tot unitar, în pescuit recreativ - practicat de masa mare a pescarilor amatori - și pescuit sportiv, adică numai pescuitul de competiție.

Sursa text şi foto: wikipedia.org


Postat: 27 iunie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.