Ultima ora

Vocea Constanţei: Mărturii arhivistice privind sărbătorirea zilei de 1 Decembrie în judeţul Constanţa în perioada interbelică

Astăzi este îndeobşte cunoscut faptul că Actul istoric de la 1 Decembrie 1918 depăşeşte în importanţă tot ceea ce voinţa românească a cunoscut de-a lungul timpului, scrie voceaconstantei.ro.


În acele momente fierbinţi, şi chiar mai înainte, presa a avut un rol activ în exprimarea opiniilor unioniste, în revigorarea conştiinţei naţionale, în dezvoltarea unei stări de spirit menite a încuraja şi mobiliza forţele româneşti pentru înfăptuirea idealului naţional. Nu este însă mai puţin adevărat faptul că, astăzi presa reprezintă un izvor istoric important pentru cei care doresc să cunoască mai bine inegalabilele momente de măreţie ale poporului român derulate în anul 1918.
Afirmam şi cu alte ocazii că Arhivele Constanţei sunt sărace în informaţii referitoare la aceste acte înălţătoare pentru întreaga suflare românească, dar şi în ceea ce priveşte marcarea lor în anii care au urmat. Documentele identificate până în prezent ne pot oferi o imagine asupra modului în care se desfăşurau festivităţile cu prilejul zilei de 1 Decembrie, în judeţul Constanţa, între cele două mari conflagraţii mondiale. Însă, pentru o mai bună înţelegere a demersului nostru, am considerat necesar să mai facem unele precizări cu caracter preliminar.
Sfârşitul Primului Război Mondial găsea România în tabăra Puterilor Aliate, învingătoare. Odată cu semnarea armistiţiului renăştea speranţa în sufletele dobrogenilor că ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră  va fi eliberat de sub ocupaţie străină, cu ale sale efecte dezastruoase, în special pentru populaţia românească de aici.
Continuare pe voceaconstantei.ro.


Postat: 1 decembrie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lumea Constantei Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Imagini pentru teme create de Jason Morrow. Un produs Blogger.